Przedmiot czynności wykonawczej wykroczenia z art. 126 Kodeksu wykroczeń - Janikowski, Jarosław (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Ustawodawca w ramach ochrony własności prywatnej i ochrony dóbr osobistych penalizuje nie tylko wykroczenie niszczenia czy kradzieży cudzych rzeczy materialnych, ale również wykroczenie polegające na kradzieży, przywłaszczeniu, zniszczeniu lub uszkodzeniu cudzej rzeczy o wartości niemajątkowej. Tekst porządkuje poglądy przedstawicieli doktryny w zakresie przedmiotu czynności wykonawczej wykroczenia z art. 126 Kodeksu wykroczeń i odnosi je do orzecznictwa. Dodatkowo Autor pochyla się nad zagadnieniem wartości sentymentalnej w kontekście podejmowanego wykroczenia i analizuje jego znaczenie dla wykładni przepisu.