Specyfika postępowania w sprawie indywidualnej oceny oddziaływania na środowisko w relacji do uregulowań Kodeksu postępowania administracyjnego (rozważania ogólne) - Trzcińska, Diana; Jaworski, Jacek (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Ocena oddziaływania na środowisko jest jedną z najbardziej charakterystycznych instytucji w prawie ochrony środowiska. Stanowi podstawowy instrument prewencyjnej ochrony środowiska, a jako ocena indywidualna, związana z decyzją o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia - ma kluczowe znaczenie dla przeciwdziałania negatywnym oddziaływaniom na środowisko przez przedsiębiorców. W artykule rozważamy proceduralne aspekty tej instytucji z perspektywy jej odrębności od typowych procedur, uregulowanych przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego. Celem analizy jest identyfikacja tych odrębności i ich ocena w aspekcie autonomiczności proceduralnej indywidualnej oceny oddziaływania na środowisko.