Współpraca rozwojowa jako wyraz konstytucyjnej wytycznej współpracy międzynarodowej - Kijańska, Klaudia (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Współpraca rozwojowa stanowi element oddziaływania przez państwo na inne kraje uznane jako rozwijające się. Obszar oddziaływania pozostaje powiązany z potrzebami demokratycznymi, ekonomicznymi oraz wolnościami i prawami człowieka. Współpraca rozwojowa stanowi istotny instrument znajdujący się w obszarze zainteresowania prawa międzynarodowego. Celem artykułu jest ustalenie czy i jakie zasady oraz wartości określone w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej stanowią postawę do współpracy międzynarodowej w obszarze polityki rozwojowej. Przeprowadzone rozważania pozwoliły na ustalenie, że współpraca rozwojowa stanowi odzwierciedlenie celów i zadań określonych w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej. Taki wniosek można wyprowadzić m.in. z zasady demokratycznego państwa prawa, godności człowieka czy zasady zrównoważonego rozwoju. Mimo braku bezpośredniego określenia w ustawie zasadniczej instytucji współpracy rozwojowej stanowi ona element wchodzący w skład wartości konstytucyjnych.