Ograniczenia w procesie inwestycyjno - budowlanym wynikające z ustanowienia na terenie działki użytków ekologicznych albo zespołów przyrodniczo-krajobrazowych - Ruczkowski, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Celem niniejszego opracowania jest identyfikacja, analiza oraz określenie zakresu możliwych ograniczeń w procesie inwestycyjno-budowlanym, wynikających z ustanowienia użytku ekologicznego oraz zespołu przyrodniczo-krajobrazowego. Zarówno użytki ekologiczne, jak i zespoły przyrodniczo-krajobrazowe zaliczane są do tzw. obiektowych (indywidualnych) prawnych form ochrony przyrody, co nie wyklucza zakwalifikowania tych form odpowiednio do obszarów specjalnych o charakterze ekologicznym bądź ekologiczno-krajobrazowym. Użytki ekologiczne ustanawiane są w drodze uchwały rady gminy w celu ochrony ekosystemów istotnych dla zachowania bioróżnorodności, natomiast zespoły przyrodniczo-krajobrazowe z uwagi na cenne walory widokowe i estetyczne krajobrazu. Ustanowienie na terenie działki użytku ekologicznego albo zespołu przyrodniczo-krajobrazowego wiąże się z różnymi zakazami mogącymi w sposób istotny wpływać na proces inwestycyjno-budowlany, dlatego powinny spełniać wszystkie wymagania dotyczące ochrony praw inwestora, w tym dotyczące adekwatności wprowadzanych ograniczeń do celu, jakiemu mają służyć. W tym przypadku konieczne jest słuszne i racjonalne wyważenie interesu publicznego (dobra ogółu), którego przejawem jest ustanowienie użytku ekologicznego bądź zespołu przyrodniczo-krajobrazowego, oraz interesu inwestora, którego celem jest prowadzenie procesu inwestycyjno-budowlanego.