Specyfika przestępstwa bezprawnego pozbawienia wolności, dokonywanego w zorganizowanych grupach przestępczych w świetle wyników badań aktowych - Omeljaniuk, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Przestępstwo bezprawnego pozbawienia wolności popełnione może zostać przez pojedynczych sprawców, którzy są recydywistami, jak i tych działających po raz pierwszy. Może ono także zostać popełnione przez członków zorganizowanych grup przestępczych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań aktowych przeprowadzonych odnośnie wspomnianego przestępstwa właśnie w kontekście jego specyfiki, kiedy sprawcy rekrutują się z tzw. przestępczości zorganizowanej. Ogólnym celem jest zatem próba charakterystyki bezprawnego pozbawienia wolności na podstawie przeprowadzonych badań aktowych. Zagadnienia, które zbadano, aby uzyskać możliwość sformułowania wniosków w tym zakresie dotyczyły: sylwetki sprawców i ofiar, ustalenia relacji między nimi, ustalenia motywacji sprawców oraz okoliczności popełnienia przestępstwa i wykazywanego modus operandi. Przeprowadzona analiza akt spraw karnych pozwoliła np. na ustalenie, że w większości badanych spraw sprawcy działali w kilku odosobnionych miejscach, posługiwali się autami do przewożenia ofiar oraz stosowali różne zachowania przemocowe. Głównym motorem napędowym działań sprawców zaś były w głównej mierze szeroko rozumiane pieniądze.