Priorytet zmian w prawie podatkowym w erze big data – kilka uwag - Szecówka, Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Bezsprzeczną jest postępująca zasadniczo w każdej dziedzinie życia cyfryzacja. Nie omija to również obszaru prawa podatkowego a zatem administracji skarbowej. Nie ulega wątpliwości, że proces cyfryzacji ma w prawie podatkowym ogromne znaczenie, na przykład przez wzgląd na szerokie możliwości jakie zjawisko cyfryzacji za sobą niesie. Celem opracowania jest postawienie pytania o priorytet zmian w prawie dokonywanych w tym zakresie. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że zmiany te w swej istocie nie są zmianami skupionymi na cyfryzacji, a jedynie wprowadzają kolejne i kolejne uprawnienia administracji skarbowej. Proces ten może mieć bardzo negatywne skutki nie tylko dla jakości prawa podatkowego, ale także dla na przykład realizacji jakże ważnej zasady zaufania obywatela do państwa. Na podstawie przeprowadzanych w ostatnim czasie zmian w prawie autor podaje różne argumenty na poparcie tej tezy.