Zawód doradcy restrukturyzacyjnego jako nowy zawód zaufania publicznego - Wasylkowska-Michór, Magdalena (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Celem artykułu było przeanalizowanie obowiązującego stanu prawnego w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy zawód doradcy restrukturyzacyjnego, który został wprowadzony nowelizacją ustawy Prawo upadłościowe ze stycznia 2016 r. ukształtował się już jako nowy zawód zaufania publicznego. W związku z powyższym w opracowaniu w pierwszej kolejności zbadane zostały cechy zawodów zaufania publicznego, ze względu na specyfikę zawodu doradcy restrukturyzacyjnego, z ograniczeniem jednak tylko do tzw. prawniczych zawodów zaufania publicznego. W dalszej kolejności nastąpiło z kolei porównanie tych cech do wykształconych na obecnym etapie desygnatów zawodu doradcy restrukturyzacyjnego. Rezultatem przeprowadzonej analizy jest wniosek, że zawód doradcy restrukturyzacyjnego posiada w zasadzie już większość cech zawodu zaufania publicznego, nie nastąpiło natomiast w jego przypadku wykształcenie samorządu zawodowego.