Udział kwestora w publicznych aukcjach w starożytnym Rzymie - Kołodko, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Wśród wielu uprawnień, jakimi dysponowała kwestura najmniej miejsca poświęca się ich aukcyjnej aktywności. Kwestia ta jawi się nadzwyczaj ciekawie, stąd też celowe jest jej przybliżenie. Celem artykułu jest ukazanie udziału kwestora w publicznych aukcjach w starożytnym Rzymie w oparciu o zachowane źródła prawnicze i nieprawnicze. Analiza koncentruje się na trzech obszarach aktywności tej magistratury - udział kwestora w procesie zbywania łupów wojennych, udział kwestorów w aukcyjnej sprzedaży skonfiskowanych majątków czy wreszcie problematyka sprzedaży ager quaestorius. Prowadzone badania pozwoliły wykazać, że początkowa aktywność kwestorów w aukcjach publicznych wiązała się ściśle z aspektami militarnymi, bowiem ta magistratura asystując konsulom, w ramach venditio sub hasta rozporządzała łupami wojennymi, najczęściej niewolnikami. Podobnie ma się w przypadku sprzedaży ager quaesotrius, którym miały być nieruchomości odebrane pokonanym wrogom Rzymu, choć w tym przypadku niezwykle trudno jest uchwycić, czy taka praktyka miała wyłącznie extraordynaryjny charakter. Wydaje się, że największą aktywność quaesotres urbani można dostrzec przy aukcyjnej sprzedaży majątku skonfiskowanego dłużnikowi aerarium, względnie skazanych w procesie na zapłatę grzywny, którzy nie dając gwarancji jej uiszczenia, zrezygnowali z ustanowienia praedes. Wskazane obszary działalności kwestury potwierdzają doniosły udział tej magistratury w dbałości o interes aerarium Populi Romani.