Czy biegły sądowy jest osobą pełniącą funkcję publiczną w rozumieniu art. 5 ust. 2 ustawy o dostępie do informacji publicznej? - Jędzierowski , Jan; Sitniewski , Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Celem artykułu jest poszukiwanie argumentów prawnych w odpowiedzi na pytanie, czy biegły sądowy jest osobą pełniącą funkcję publiczną w rozumieniu art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 roku o dostępie do informacji publicznej. Po przeprowadzeniu analizy tego zagadnienia, opartej na dorobku orzecznictwa i doktryny udzielamy odpowiedzi jednoznacznie twierdzącej. W pierwszej części artykułu przedstawiono tryb powoływania biegłego sądowego, jego status formalnoprawny oraz specyficzną i niewątpliwie ważną rolę, jaką odgrywa on w postępowaniach: cywilnym, karnym, czy administracyjnym. W kolejnej części ukazujemy cechy jakie wskazują na pełnienie funkcji publicznej przez biegłych sądowych, analizując orzecznictwo sądowe w tym zakresie, oraz zbliżone określenia w prawie publicznym.