Artificial intelligence in the work of lawyers and in the judicial system – from new technologies to regulations - Niemczuk, Adam; Zienkiewicz , Adam (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
W związku z rozwojem nowych technologii, w szczególności sztucznej inteligencji (zwanej powszechnie skrótowo AI) oraz prezentacją jej możliwości coraz częściej stawiane są pytania odnoszące się do jej roli w codziennym, prywatnym życiu człowieka, jak również w jego aspektach zawodowych. Szczególną grupą, która może co raz częściej korzystać z AI są prawnicy oraz sektor wymiaru sprawiedliwości, borykający się ze zjawiskiem przewlekłości oraz rozbudowania systemów prawnych, w warunkach których świadczą swoje usługi. Celem tekstu jest zwrócenie uwagi na istotne zagadnienia dotyczące współczesnych rozwiązań technologicznych z dziedziny sztucznej inteligencji oraz jej wykorzystania w procesie wymierzania sprawiedliwości i pracy prawników, które w dobie XXI wieku stanowią jedną z najważniejszych debat na tle etycznym i prawnym. Realizując tak zakreślone zadanie artykuł został podzielony na dwie zasadnicze części skupiające się na wybranych kwestiach technologicznych oraz prawno-etycznych. Część pierwsza wprowadza wybrane nowe technologie z dziedziny AI testowane w USA, Chinach i Polsce przekładające się na funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości. Część druga przybliża najnowsze europejskie regulacje prawne poświęcone problematyce AI. W oparciu o analizę teoretyczną i dogmatyczno-prawną wskazano nowe szanse i zagrożenia wynikające z implementacji komputerowych algorytmów do systemów prawnych różnych państw. Całość rozważań wieńczy pytanie otwarte o przyszła rolę człowieka, w szczególności prawnika w świecie XXI wieku, erze postępu, cyfryzacji i sztucznej inteligencji.