Zawarcie umowy o zamówienie publiczne przed rozstrzygnięciem odwołania oraz skargi na wyrok Krajowej Izby Odwoławczej - Dzierżanowski, Włodzimierz (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Artykuł omawia możliwość zawarcia umowy o zamówienie publiczne po wyborze oferty najkorzystniejszej jednak przed wydaniem orzeczenia Krajowej izby Odwoławczej rozstrzygającej odwołanie negujące prawidłowość tego wyboru, a także przed wyrokiem sądu rozpatrującego skargę na wyrok KIO. Porusza kwestie dopuszczalności zwolnienia z obowiązku powstrzymania się od zawarcia umowy przed orzeczeniem KIO i prawa do zabezpieczenia powództwa w postępowaniu skargowym. Wskazuje też skutki zawarcia umowy przed ogłoszeniem orzeczenia przez KIO oraz przed wydaniem wyroku przez sąd różnicując je na te, które powstaną przy zawarciu umowy w warunkach dopuszczonych prawem i wbrew prawu. W artykule zwracam uwagę, że tworząc przepisy o zawieraniu umów w sprawie zamówienia publicznego i określając dopuszczalny moment ich zawarcia ustawodawca miał na względzie dwie nie w pełni możliwe pogodzenia dyrektywy. Dyrektywę szybkości rozstrzygnięć co do prawidłowości wyboru wykonawcy z którym zostanie zawarta umowa i przystąpienia do jej wykonywania oraz dyrektywę nadzoru nad takim wyborem przez uprawnione organy Państwa, w tym nadzoru sądowego. Przyjęta konstrukcja prawna skutkuje tym, że prymat zyskuje szybkość zawierania umów. Nadzór nad zgodnością z prawem został w praktyce ograniczony do jednoinstancyjnego rozstrzygnięcia w takich sprawach przez Krajową Izbę Odwoławczą. Orzeczenie sądu w sprawie wywołanej skargą na wyrok KIO ma raczej charakter oceny prawnej nie wywołującej praktycznych skutków, co musi budzić wątpliwości w świetle zasad praworządnego Państwa.