Znaczenie prawne oferty złożonej w przetargu zorganizowanym w celu udzielenia zamówienia publicznego - Szostak, Ryszard (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Konstrukcja prawna oferty przetargowej w sferze zamówień publicznych ciągle budzi jeszcze wątpliwości i niepewności interpretacyjne w bieżącej praktyce i orzecznictwie, na tle niezbyt jasnych rozwiązań ustawowych. Trudności dotyczą nawet granic subsydiarnego stosowania przepisów Kodeksu cywilnego względem regulacji odrębnej zawartej w Pzp. Dlatego przy ich usuwaniu priorytetowe znaczenie mają reguły wykładni systemowej oraz funkcjonalnej. W artykule przedstawiono rozwiniętą charakterystykę kluczowych elementów oferty przetargowej, niektórych na tle rozwiązań obcych, przede wszystkim z uwzględnieniem potrzeb rodzimej praktyki i orzecznictwa, a także z perspektywy nadchodzącej dyskusji nad nowelizacją niektórych dyspozycji zawartych w Pzp.