Mowa nienawiści w kampaniach wyborczych w wybranych orzeczeniach niemieckich oraz polskich sądów - Patora, Krystyna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Przedmiotem analizy stały się wybrane orzeczenia niemieckich sądów w kierunku ustalenia jakie zachowania spełniają znamiona mowy nienawiści w prawie karnym niemieckim. Wybrane zostały tylko te orzeczenia, które dotyczyły treści prezentowanych w trakcie kampanii wyborczych. W artykule omówione zostały także treści prezentowane w polskich kampaniach wyborczych, które uznane zostały za mowę nienawiści. Ponadto analizie poddane zostały wypowiedzi w ramach kampanii wyborczych w innych krajach takich jak Stany Zjednoczone czy Francja. Celem analiz wypowiedzi w szczególnym czasie jakim jest czas kampanii wyborczych było ustalenie jakiego rodzaju wypowiedzi są mową nienawiści, czy dotyczą one tych samych zagadnień i czy są charakterystyczne dla określonych ugrupowań politycznych. Zestawienie przykładów treści prezentowanych w niemieckich oraz polskich kampaniach wyborczych, a także wypowiedzi prezentowane w innych krajach w kampaniach wyborczych prowadzi do wniosku, że kampanie wyborcze opierają się na mowie nienawiści głoszonej przez określone ugrupowania, kierowanej do imigrantów, jako tych, którzy rzekomo zagrażają bezpieczeństwu, w tym także ekonomicznemu własnych obywateli. W tym celu imigranci są przedstawiani jako przestępcy oraz osoby żerujące na świadczeniach społecznych krajów, w których przebywają. Analiza prowadzi także do wniosku, że tego rodzaju mowa nienawiści przeważa w kampaniach wyborczych skrajnych, głównie prawicowych ugrupowań. Na fałszywych danych, stereotypach oraz emocjonalnych wyborach chcą one osiągnąć sukces, mając świadomość popełniania przestępstw. Coraz częściej mowa nienawiści staje się podstawą do ataków fizycznych, które kończą się pozbawieniem życia człowieka. Dlatego tak ważne jest zwrócenie uwagi na bardzo wysoką społeczną szkodliwość mowy nienawiści w kampaniach wyborczych.