Procesowe zasady budowy wersji kryminalistycznej w postępowaniu w sprawach o wykroczenia - Juszka, Kazimiera (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Wersja kryminalistyczna nie jest uregulowana ani w przepisach kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia ani w kodeksie postępowania karnego. Prezentacja zasad procesowych budowy wersji kryminalistycznej uwzględnia w stosunku do niej odpowiednie stosowanie kodeksu postępowania karnego Zasady procesu karnego i zasady taktyki kryminalistycznej wiążą się w zwarty system. Nie można żadnej z nich rozpatrywać w oderwaniu od wzajemnych zależności i powiązań między nimi. Celem artykułu jest prezentacja procesowych zasad budowy wersji kryminalistycznej w postępowaniu w sprawach o wykroczenia. Prezentacja jest skonstruowana w konwencji naczelnych zasad ze wskazaniem na proces karny i postępowanie w sprawach o wykroczenia. W treści artykułu i w przypisach będzie można odnieść regulacje kodeksu postępowania karnego i kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w tytułowej problematyce. W artykule zostaną przedstawione poglądy doktryny i orzecznictwa. Odpowiednio stosowane w postępowaniu w sprawach o wykroczenia naczelne zasady procesu karnego nie tracą na swej doniosłości i gwarancyjnym ujęciu stanowiąc punkt wyjścia do dalszego pogłębiania ich stosowania w tytułowym postępowaniu.