Pojmowanie podziału terytorialnego specjalnego - Zacharczuk, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Na gruncie prawa administracyjnego nie ma definicji legalnej pojęcia „podział terytorialny specjalny”. Ponadto termin ten nawet nie występuje w ramach aktualnie obowiązujących przepisów prawnych. Pojęcie te jest natomiast od dawna przedmiotem rozważań doktryny prawa. Niemniej jednak w dotychczasowym piśmiennictwie, w szczególności tym najnowszym zauważalny jest w dalszym ciągu niedosyt prezentacji wyników pogłębionych badań naukowych w zakresie dotyczącym podziałów terytorialnych specjalnych. Z tego też względu celem niniejszego opracowania jest przedstawienie pojmowania podziału terytorialnego specjalnego uwzględniającego w szczególności obecną rzeczywistość normatywną. Aktualnie podziały terytorialne specjalne mogą być dokonywane przede wszystkim w celu określenia terytorialnego zakresu działania niezespolonej administracji rządowej, ale także innych terenowych jednostek organizacyjnych wykonujących zadania publiczne.