Milczące załatwienie sprawy – refleksje po 8 latach obowiązywania - Dobkowska, Bogusława; Dobkowska, Ada (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Wprowadzenie milczącego załatwienia sprawy do k.p.a. stanowiło istotną zmianę w procedurze administracyjnej. Nowy mechanizm miał na celu przede wszystkim usprawnienie postępowań administracyjnych oraz zwiększenie ich efektywności, jednak jego wdrożenie wywołało liczne wątpliwości – zarówno w zakresie założeń strukturalnych i zakresu jego stosowania, jak i w kontekście ochrony praw jednostek, których sprawy są rozstrzygane w tym trybie. Celem niniejszego artykułu jest zatem szczegółowa analiza obecnie obowiązujących regulacji dotyczących milczącego załatwienia sprawy w k.p.a., w tym ocena ich funkcjonowania w praktyce oraz wpływu na ochronę praw jednostki. Podjęta została próba wskazania głównych trudności interpretacyjnych i praktycznych związanych z tym mechanizmem oraz oceny jego efektywności. Omówione zostały zarówno zakres i funkcjonowanie przedmiotowej instytucji, jak i wynikające konsekwencje dla ochrony praw jednostki na przykładzie praktyki stosowania. Ponadto przedstawione zostały w artykule postulaty de lege ferenda, mające na celu ewentualne usprawnienie i doprecyzowanie tego mechanizmu.