Unieważnienie postępowania w zakresie wyboru projektów do dofinansowania - Redo, Jarosław (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Unieważnienie postępowania to instytucja znana z zamówień publicznych, której funkcją jest możliwość jego zakończenia bez wyboru wykonawcy. Ma ona szczególne znaczenie w sytuacji, gdy wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym lub gdy postępowanie jest obarczone wadą prawną uniemożliwiającą zawarcie umowy o udzielenie zamówienia, której nie można podważyć. Ustawodawca zdecydował o wprowadzeniu podobnego rozwiązania do ustawy wdrożeniowej regulującej procedurę wyboru projektów do dofinansowania ze środków europejskich, kierując się podobną ratio legis. Celem artykułu jest analiza przesłanek unieważnienia postępowania w zakresie wyboru projektów współfinansowanych ze środków europejskich, ocena prawidłowości ich ukształtowania oraz dopuszczalności ich interpretowania zgodnie z wypracowanymi na gruncie stosowania Prawa zamówień publicznych poglądami judykatury i doktryny. W toku wywodu ustalono zasadniczo prawidłowe ukształtowanie przesłanek unieważnienia postępowania oraz przedstawiono postulaty de lege ferenda dotyczące m.in. roszczenia wnioskodawcy o zwrot uzasadnionych kosztów uczestnictwa w postępowaniu, wprowadzenia wzorem Prawa zamówień publicznych instytucji unieważnienia umowy o dofinansowanie w przypadku obarczenia wadą prawną postępowania oraz uregulowania w ustawie wdrożeniowej w kolejnym okresie programowania kwestii związanych z kontrolą sądowo-administracyjną prawidłowości zastosowania przesłanek unieważnienia postępowania.