Zapobieganie wiktymizacji wtórnej ofiar przestępstw w dokumentach Unii Europejskiej – wybrane zagadnienia - Chronowska-Sioła, Emilia (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Zjawisko wtórnej wiktymizacji ofiar przestępstw stanowi problematykę podejmowaną zarówno z poziomu dyskursu publicznego, jak również na płaszczyźnie licznych opracowań naukowych. Na przestrzeni minionych lat znacząco wzrosła świadomość konieczności podejmowania działań ukierunkowanych na tworzenie i rozwijanie różnych instrumentów ochrony osób pokrzywdzonych przestępstwem i w wyniku nadużyć władzy. Celem artykułu jest analiza zjawiska wiktymizacji wtórnej (definicji, etiologii oraz czynników warunkujących potencjał wiktymogenny), a także wybranych regulacji unijnych (obowiązujących oraz w fazie projektu). Wnioski z przeprowadzonych rozważań koncentrują się na ocenie zasadności projektowanych zmian i potrzebie dalszych działań na rzecz poprawy sytuacji ofiar przestępstw.