Art. 224 § 2 Kodeksu karnego jako przejaw ochrony prawnokarnej funkcjonariusza publicznego w Polsce - Grabowska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Ochroną prawnokarną funkcjonariusza publicznego jest ogół przepisów prawnych, określających sankcje karne oraz zasady ich stosowania wobec sprawców czynów zabronionych pod groźbą tych sankcji, służących ochronie funkcjonariuszy publicznych przed takimi czynami. Celem pracy jest określenie zakresu ochrony prawnokarnej funkcjonariuszy publicznych wynikającej z art. 224 § 2 k.k. Określenie tego zakresu posłużyło natomiast zweryfikowaniu hipotezy, że przepis art. 224 § 2 k.k. stanowi niezwykle ważny przejaw ochrony prawnokarnej wszystkich funkcjonariuszy publicznych w Polsce. W pracy zwrócono uwagę w szczególności, że mimo, iż funkcjonariusz publiczny nigdy nie może być pokrzywdzonym w sprawie o przestępstwo czynnego oporu, to przepis ten chroni jednak jego podstawowe dobro w postaci swobody wyboru postępowania. Podkreślono również, iż zakwalifikowanie danej osoby jako funkcjonariusza publicznego na gruncie kodeksu karnego powoduje zawsze zwiększenie poziomu jej ochrony prawnokarnej. Ponadto przyznanie w art. 224 § 2 k.k. ochrony prawnej osobie przybranej funkcjonariuszowi publicznemu do pomocy świadczy o istotności wykonywanych przez funkcjonariusza zadań i zapewnia możliwość sprawniejszej ich realizacji. Analizie poddano również kwestię oporu stosowanego wobec funkcjonariusza, który przekracza swoje uprawnienia lub działa w sposób niezgodny z prawem. Omówienie wskazanych powyżej, jak i szeregu innych, zagadnień dotyczących czynnego oporu pozwoliło na sformułowanie wniosku, iż jego penalizacja stanowi niezwykle istotny przejaw ochrony prawnokarnej funkcjonariuszy publicznych.