Udział Europejskiego Komitetu Regionów w dyskusji nad przyszłością unĳnej polityki spójności po 2027 r. - Gajda, Anastazja (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Artykuł ma na celu ukazanie, w jaki sposób Europejski Komitet Regionów (KR) angażuje się w debatę na temat przyszłości polityki spójności Unii Europejskiej (UE) po 2027 r. Dlatego, oprócz przygotowywania własnych opinii w tym zakresie, podejmuje on także szereg innych działań, aby wpłynąć na ostateczny jej kształt. Działania te dotyczą przede wszystkim współpracy z innymi instytucjami unijnym w ramach unijnego procesu decyzyjnego, jak również inicjatyw podejmowanych w ramach tzw. Sojuszu na rzecz spójności. To wszystko po to, by wzmocnić politykę spójności i zapewnić sprawiedliwą transformację w ramach przyszłych ram inwestycyjnych UE, skoncentrowanych na wspieraniu spójności gospodarczej, społecznej i terytorialnej.