Specyfika zawodu ratownika medycznego a odpowiedzialność prawna za błąd medyczny - Chodorowska, Anna Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Artykuł omawia odpowiedzialność prawną ratowników medycznych za błąd medyczny. Kwestia odpowiedzialności prawnej przedstawicieli tej grupy zawodowej w odniesieniu do problematyki błędu medycznego nie jest sprawą prostą, ze względu na specyfikę zawodu, charakterystykę podejmowanych czynności ratunkowych, a także wielopłaszczyznowość odpowiedzialności. Zasadniczym celem publikacji jest przedstawienie podstawowych płaszczyzn odpowiedzialności ratowników medycznych z tytułu dopuszczenia się błędu medycznego. Przyjmując założenie, iż płaszczyzny odpowiedzialności pozostają wzajemnie autonomiczne, to w efekcie, w razie zbiegu odpowiedzialności karnej i dyscyplinarnej, może to prowadzić do podwójnej odpowiedzialności ratownika medycznego za ten sam czyn, bowiem w postępowaniu dyscyplinarnym odrzuca się zasadę ne bis in idem, obowiązującą bezwzględnie w prawie karnym. W oparciu o uchwaloną w dniu 1 grudnia 2022 r. ustawę o zawodzie ratownika medycznego i samorządzie ratowników medycznych, w publikacji przybliżono także specyfikę zawodu ratownika medycznego oraz nowe rozwiązania prawne regulujące wykonywanie zawodu. Wprowadzając do obrotu prawnego nową korporację zawodową ratowników medycznych i tworząc podstawę do powołania samorządu zawodowego, ustawa dała wyraz samodzielności zawodu ratownika medycznego. Nie ulega wątpliwości, że nowe rozwiązania istotnie przyczynią się do podnoszenia prestiżu zawodowego i profesjonalizacji zawodu ratownika medycznego.