Dekodyfikacja postępowania administracyjnego w ustawie z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023–2027 – wybrane zagadnienia - Krzykowski, Przemysław (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Od przystąpienia Polski do UE w 2004 r. do 2025 r. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wypłaciła setki miliardów złotych. Co roku rolnicy składają w standardowych terminach naboru od 15 marca do 15 maja powyżej miliona wniosków, które są rozpoznawane w trybie administracyjnym w formie decyzji. W dniu 15 marca 2023 r. weszła w życie nowa ustawa z dnia 8 lutego 2023 r. o Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027. Ustawodawca, chcąc zapewnić skuteczność procesu wdrażania pomocy dla producentów rolnych, zdecydował się, na istotne odstępstwa od znanych reguł procesowych zawartych w przepisach ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego. Modyfikacje dotyczą przede wszystkim ograniczenia zasady prawdy obiektywnej oraz czynnego udziału strony postępowania. Zasadniczym celem artykułu jest odpowiedź na pytanie czy przyjęte regulacje proceduralne spełniają standardy sprawiedliwości proceduralnej o których mowa w art. 41 Karty Praw Podstawowych UE.