Ochrona praw pacjenta w kontekście programu pilotażowego w zakresie usług farmaceuty dotyczących zdrowia reprodukcyjnego - Skręta, Przemysław (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Autor postawił sobie za cel zweryfikowanie hipotezy, że konstrukcja prawna rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 kwietnia 2024 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie usług farmaceuty dotyczących zdrowia reprodukcyjnego, które weszło w życie z dniem 1 maja 2024 r., nie daje gwarancji realizacji i kontroli podstawowych praw pacjenta wynikających z ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta. W badaniu powyżej wskazanej kwestii posłużono się metodą analizy formalno-dogmatycznej szeregu aktów prawnych odwołujących się do pojęcia „pacjenta”, a także do obowiązku przestrzegania jego praw w procesie udzielania świadczeń zdrowotnych. Autor rozważa nadto możliwość zakwalifikowania niektórych „usług farmaceutycznych” świadczonych przez farmaceutów w aptekach ogólnodostępnych jako „świadczenia zdrowotne” w rozumieniu ustawy o działalności leczniczej, co pozwoliłoby na objęcie ochroną przewidzianą dla pacjentów także beneficjantów tych usług. Ponadto autor wskazuje na ograniczoną możliwość korzystania przez pacjentów aptek ogólnodostępnych z ochrony instytucjonalnej Rzecznika Praw Pacjenta z tego względu, że podmioty te nie prowadzą działalności leczniczej. Jest to szczególnie istotne z perspektywy programu pilotażowego i zgody pacjenta małoletniego na udzielenie świadczenia zdrowotnego. Konkluzją powyższych rozważań jest postulat zmian legislacyjnych o charakterze systemowym w zakresie wprowadzenia odpowiednich regulacji pozwalających na korzystanie z instytucji zgody pacjenta podczas udzielania świadczeń zdrowotnych w ramach apteki ogólnodostępnej oraz możliwość objęcia aptek postepowaniami prowadzonymi przed Rzecznikiem Praw Pacjenta.