Glosa do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy z 17 czerwca 2025 r., sygn. akt I SA/Bd 235/25 - Jezierski, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy w wyroku z dnia 17 czerwca 2025 r. w sprawie I SA/Bd 235/25 uznał, iż sporządzenie i podpisanie śródrocznego sprawozdania finansowego jest warunkiem koniecznym objęcia ryczałtem od dochodów spółek. Orzeczenie to wpisuje się w linię interpretacyjną organów podatkowych. Celem niniejszej glosy jest wskazanie na wątpliwości leżące u podstaw argumentacji przyjętej przez sąd w omawianym rozstrzygnięciu, a także w kwestionowanej linii interpretacyjnej. Zdaniem autora wykładnia art. 28j ust. 5 u.p.d.o.p przyjęta przez sąd jak i organy podatkowe jest nie do pogodzenia z podstawowymi konstytucyjnymi wartościami dotyczącymi opodatkowania, w szczególności z zasadą ustawowej regulacji podatków, zasadą zaufania, zasadą proporcjonalności oraz zasadą równości wobec prawa. Prawidłowa wykładnia art. 28j ust. 5 u.p.d.o.p. powinna prowadzić do wniosku, że powołany przepis jest tylko podstawą prawną obowiązku zamknięcia ksiąg i sporządzenia śródrocznego sprawozdania finansowego w przypadku wyboru ryczałtu od dochodów spółek, a nie zawiera warunku objęcia ryczałtem od dochodów spółek. Wątpliwości w tym zakresie powinny natomiast zostać rozstrzygnięte w drodze interpretacji ogólnej a nie w drodze nowelizacji art. 28j ust. 5 u.p.d.o.p.