Zasady przyznania pomocy dla producentów rolnych, którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z zakłóceniami na rynku spowodowanymi agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy – wybrane zagadnienia - Krzykowski, Przemysław (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Bezpośrednim skutkiem pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę 24 lutego 2022 r. jest trwający kryzys zbożowy. W związku z zakłóceniami na rynku spowodowanymi agresją Rosji wobec Ukrainy - Komisja Europejska oraz poszczególne kraje członkowskie UE zorganizowały pomoc dla tych producentów rolnych, którym zagroziła utrata płynności finansowej. Ramy prawne tej pomocy zostały określone w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2023/739 z dnia 4 kwietnia 2023 r. ustanawiającym środek wsparcia w sytuacjach nadzwyczajnych dla sektorów zbóż i nasion oleistych w Bułgarii, Polsce i Rumunii. W celu skutecznej implementacji przywołanego Rozporządzenia (UE) 2023/739 zgodnie z założeniami określonymi w Preambule, Rada Ministrów dokonała stosownych zmian w obowiązującym już rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (t.j. Dz.U. z 2023 r., poz. 1199) - wprowadzając różnorakie formy wparcia dla producentów rolnych z poszczególnych sektorów zbóż i nasion oleistych, którzy ponoszą wymierne straty w związku z zakłóceniami na rynku rolnym spowodowanymi agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy. Analizując dotychczasowe orzecznictwo sądowe uzasadniona jest teza, że przepisy przywołanego rozporządzenia wzbudzają szereg wątpliwości prawnych. Zasadniczym celem artykułu jest próba scharakteryzowania tego jak powinien wyglądać prawidłowo zidentyfikowany wzorzec kontroli legalności działalności administracji w sprawach przyznania przedmiotowej pomocy. W opracowaniu dokonano analizy polskich przepisów w świetle celów określonych w Preambule do Rozporządzenia (UE) 2023/739.