Mobbing w administracji publicznej jako zachowanie sprzeczne ze standardami jej funkcjonowania - Michalak, Norbert (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Celem artykułu była analiza zjawiska mobbingu w administracji publicznej oraz wskazanie mechanizmów przeciwdziałania, z uwzględnieniem prac legislacyjnych nad nową definicją mobbingu. Wykazano, że rozpoznanie mobbingu wymaga indywidualnej oceny, z uwzględnieniem długotrwałości, uporczywości i skutków dla pracownika. Ustalono, że mobbing negatywnie wpływa nie tylko na jednostkę, lecz także na funkcjonowanie instytucji publicznych. Planowane zmiany legislacyjne mogą przyczynić się do zwiększenia skuteczności przeciwdziałania mobbingowi poprzez doprecyzowanie jego przesłanek oraz wyższej odpowiedzialności finansowej pracodawców za mobbing. Skuteczna ochrona wymaga jednak także działań systemowych, w tym przypisania odpowiedzialności kadrze kierowniczej, wdrożenia bezpiecznych procedur zgłaszania i ich sprawnego rozpatrywania, prowadzenia szkoleń oraz monitorowania atmosfery pracy. Tylko zintegrowane podejście może realnie ograniczyć skalę zjawiska.