Wpływ ustalenia nieistnienia uchwały zgromadzenia wspólników spółki kapitałowej na wpis do Krajowego Rejestru Sądowego - Zięty, Jakub Jan; Żurawlew, Jakub Wiktor (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Przedmiotem artykułu jest analiza wpływu stwierdzenia przez sąd rejestrowy przesłanek nieistnienia uchwały, zmieniającej umowę spółki, na wpis do KRS. Przy tak zakreślonym przedmiocie, za cel przyjęto wskazanie, czy jeżeli sąd rejestrowy ustali, że uchwała, zmieniająca umowę spółki, jest uchwałą nieistniejącą, powinien odmówić wpisu do rejestru, bądź dokonać korekty danych, ujawnionych w rejestrze. W pierwszej części zaprezentowano poglądy, dotyczące zakresu kognicji sądu rejestrowego względem uchwał, stanowiących podstawę dokonania wpisu. Zbadano, czy sąd rejestrowy posiada uprawnienie do merytorycznego badania uchwał, stanowiących podstawę wpisu, czy jedynie powinien rejestrować zgłoszone zmiany bez oceny merytorycznej dokumentów, stanowiących ich podstawę. Następnie przedstawiono rozważania, dotyczące problematyki nieistnienia uchwał spółek kapitałowych. W ich ramach poruszono zagadnienia, dotyczące: 1) charakteru prawnego uchwały organu spółki, 2) możliwości wyodrębnienia ,,kategorii prawnej uchwał nieistniejących”. W trzeciej części wskazano, jaki wpływ wywiera przyjęcie poszczególnych poglądów, odnoszących się do problematyki uchwał nieistniejących, na postępowanie przed sądem rejestrowym. W wyniku przeprowadzonych rozważań ustalono, że istnieje możliwość ustalenia przez sąd nieistnienia uchwały spółki, stan nieistnienia uchwały różni się od wzruszalności, sądowi rejestrowemu przysługuje kompetencja merytorycznej kontroli uchwały, mającej stanowić podstawę wpisu, oraz że prawomocne ustalenie nieistnienia uchwały, stanowiącej podstawę wpisu, może stanowić podstawę odmowy wpisu bądź jego wykreślenia.