Przestępstwa seksualne na gruncie przepisów międzynarodowego prawa karnego - Czeszejko-Sochacka, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
Wojenna przemoc seksualna (dalej: CRSV) w przepisach międzynarodowego prawa karnego pojawiła się dopiero w latach 90-tych XX wieku wraz z powstaniem Międzynarodowego Trybunału Karnego ds. byłej Jugosławii oraz Międzynarodowego Trybunału karnego dla Rwandy. Dzięki orzecznictwu tych trybunałów czyny noszące znamiona przestępstw seksualnych zostały ujęte w Rzymskim Statucie Międzynarodowego Trybunału Karnego. Celem artykułu jest ukazanie ewolucji penalizacji przemocy seksualnej w przepisach międzynarodowego prawa karnego oraz wskazanie kwalifikacji prawnej poszczególnych czynów wchodzących w skład szeroko pojętej przemocy seksualnej. W artykule ukazano wpływ orzecznictwa trybunałów karnych ad hoc na regulacje dotyczące odpowiedzialności jednostki za akty przemocy seksualnej w konfliktach zbrojnych. W pracy wykorzystano metodę dogmatyczno-prawną przy pomocy której przeanalizowano istniejące uregulowania prawne dotyczące zjawiska CRSV, ale także raporty organizacji pozarządowych i poglądy doktryny. Z kolei przy pomocy metody prawno-porównawczej dokonano komparatystyki uregulowań prawnych międzynarodowych trybunałów karnych. Analiza przepisów statutu MTK oraz trybunałów karnych ad hoc prowadzi do wniosku, że przestępstwa seksualne mogą wyczerpywać znamiona trzech z czterech zbrodni międzynarodowych ujętych w Rzymskim Statucie Międzynarodowego Trybunału Karnego i w zależności od konkretnego stanu faktycznego i intencjonalnego działania sprawcy mogą zostać uznane za zbrodnię ludobójstwa, zbrodnię przeciwko ludzkości, albo zbrodnię wojenną.