Zarządzanie ryzykiem braku zgodności w bankowości spółdzielczej - Majewski, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2026)
W niniejszym opracowaniu podjęto próbę odpowiedzi na następujące pytanie: czy postulowany normatywny model zarządzania ryzykiem braku zgodności jest jednolity i jednakowy dla wszystkich podmiotów bankowości spółdzielczej w Polsce? Przeprowadzona analiza uwzględnia: 1) charakterystykę bankowości spółdzielczej w Polsce, 2) charakterystykę poszczególnych kategorii podmiotów bankowości spółdzielczej wraz z określeniem ich roli, 3) określenie kluczowych wymogów prawnych w zakresie zarządzania ryzykiem braku zgodności dla każdej z kategorii, o której mowa w pkt 2. Ustalono, ze postulowany normatywny model zarządzania ryzykiem braku zgodności nie jest jednolity i jednakowy dla wszystkich podmiotów bankowości spółdzielczej w Polsce. Niewielka różnorodność w tym zakresie na poziomie banków spółdzielczych jest uzasadniona aspektami aksjologicznymi, w szczególności potrzebą istnienia rozwiązań, które realizują funkcję ochronną w ujęciu jednostkowym (bank spółdzielczy) oraz systemowym (rynek bankowości spółdzielczej).