Grundsätze der Strafprozessordnung der Schweiz (Band 1) - Trefilov, Aleksandr (Studia Prawnoustrojowe, 2019)
Podstawę procesu karnego stanowią zasady procesowe, które determinują jego przeznaczenie, narzędzia oraz procedurę stosowania prawa. Zasady procesowe obowiązują na wszystkich etapach postępowania – od śledztwa do wykonania wyroku i mają bezpośredni związek z efektywnością procesu. W artykule autor analizuje zasady procesowe zawarte w Kodeksie postępowania karnego Szwajcarii z 2007 r. Szczególną uwagę zwraca na zasady legalizmu, poszanowania godności człowieka, sprawiedliwości, praworządności, niezależności organów procesowych oraz zakończenia postępowania w rozsądnym terminie.