Status dyrektora historycznego archiwum diecezjalnego - Różański, Mieczysław (Studia Prawnoustrojowe, 2019)
Historyczne archiwum diecezjalne jest kierowane przez dyrektora. Funkcja ta zapisana jest w statucie erygującym archiwum. Artykuł opisuje konieczność istnienia tego urzędu. Wskazuje, jakimi kwalifikacjami powinien się cechować kandydat na ten urząd, a także pokazuje, jakie są zadania dyrektora historycznego archiwum diecezjalnego, które wynikają ze statutu w tej instytucji.