Tajemnica skarbowa a ochrona dóbr osobistych - Orłowski, Janusz; Nieczepa, Olga (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Indywidualne dane dotyczące podatników, płatników, inkasentów składane w deklaracjach i informacjach podatkowych oraz zawarte w aktach spraw podatkowych czy przeprowadzanych kontroli stanowią tajemnicę skarbową. Takie dane indywidualne, związane ściśle z jednostką, są jej dobrem osobistym. Ujawnienie takich danych podlega szczególnym zasadom ochrony prawnej, w tym cywilnoprawnej. Ochrony tajemnicy skarbowej można domagać się też w ramach szerzej ujętego prawa do prywatności. Celem artykułu jest przedstawienie unormowań tajemnicy skarbowej w zestawieniu z ochroną dóbr osobistych jednostki. Zostaną tu wyjaśnione: pojęcie i zakres tajemnicy skarbowej oraz zasady odpowiedzialności za jej naruszenie ustanowione w przepisach Ordynacji podatkowej. Bliższej analizie poddane zostaną relacje unormowań dotyczących takiej tajemnicy z cywilnoprawną konstrukcją dóbr osobistych. W konkluzji stwierdza się, iż informacje objęte tajemnicą skarbową podlegają także ochronie prawnej przewidzianej dla dóbr osobistych jednostki.