Apelacja w postępowaniu procesowym w świetle nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego z dnia 4 lipca 2019 r. Część 1 – postępowanie międzyinstancyjne i dowodowe - Dziembowski, Robert; Dziembowska, Magdalena (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
W nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego i niektórych innych ustaw z 4 lipca 2019 r. Polski ustawodawca przeprowadził kompleksową reformę postępowania w sprawach cywilnych. Ustawodawca wprowadził szereg zmian do przepisów Kodeksu postępowania cywilnego. Artykuł ma na celu ukazanie obszernej modyfikacji prawa procesowego oraz zasadności jej wprowadzenia. Dokonana analiza wskazuje, iż znowelizowany model postępowania rewolucjonizuje przebieg postępowań odwoławczych, co uwzględniając wszystkie wprowadzone zmiany nie odpowiada w pełni idei wymiaru sprawiedliwości.