Skład i zarys funkcjonowania Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Zielonej Górze w latach 1950 – 1956 - Halczak, Bohdan (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie funkcjonowania terenowego organu administracji państwowej w latach 1950 – 1956 na przykładzie województwa zielonogórskiego. W publikacji zostały ukazane formalne podstawy funkcjonowania prezydiów rad narodowych w latach 1950 - 1956, a także skład oraz funkcjonowanie Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Zielonej Górze w tym okresie. Ponieważ inne prezydia wojewódzkich rad narodowych działały w tym okresie na podstawie tych samych aktów normatywnych oraz w tych samych realiach politycznych można sądzić, że funkcjonowały podobnie jak Prezydium w Zielonej Górze. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że w latach 1950 – 1956 blisko 60% tematyki podejmowanej w trakcie obrad Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Zielonej Górze dotyczyło spraw związanych z funkcjonowaniem samego Prezydium, podległych mu bezpośrednio jednostek organizacyjnych oraz prezydiów powiatowych rad narodowych w województwie zielonogórskim. Zaledwie około 40% tematyki omawianej w trakcie posiedzeń plenarnych Prezydium WRN w Zielonej Górze dotyczyło życia społecznego w województwie zielonogórskim, toczącego się poza murami urzędów administracji publicznej.