Przestępstwo dzieciobójstwa. Karalność przestępstwa w prawie karnym i kanonicznym - Hinc, Patrycja (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Celem artykułu jest ukazanie aspektu przestępstwa dzieciobójstwa w prawie karnym, jak i prawie kanonicznym – różnic i podobieństw czynu, historii tej zbrodni. W artykule ponadto omówione zostały również kary i wymiar kary za przestępstwo dzieciobójstwa w Kodeksie prawa kanonicznego i prawie karnym. Artykuł ma na celu zwrócenie uwagi na odpowiedzialności matki za popełnione przestępstwo pod wpływem porodu lub w okresie porodu, oraz odpowiedzialności jak za współudział każdej innej osoby pomagającej w popełnieniu czynu dzieciobójstwa np. ojca. Doktryna kościelna uznaje dzieciobójstwo jako grzech i morderstwo, nie uwzględnia różnic między jakimkolwiek pozbawieniem życia dziecka, w przeciwieństwie do Kodeksu Karnego, który traktuje iż są to dwa odrębne przestępstwa. Pomimo różnic wynikających z penalizacji dzieciobójstwa, artykuł stanowi, iż oba prawa stoją na straży życia ludzkiego, jako największej wartości człowieka od poczęcia aż do śmierci.