Prognozowane zmiany zasad składania zawiadomienia o czynnym żalu w świetle - Kurzyński, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Publikacja dotycząca problematyki czynnego żalu skarbowego jako jednej z instytucji degresji karania w prawie karnym skarbowym. Autor analizuje w niej projekt ustawy o elektronizacji doręczeń oraz zmianie niektórych ustaw, który w jego ocenie wpłynie również na możliwość rozszerzenia sposobów składania autodenuncjacji przez sprawców przestępstw skarbowych oraz wykroczeń skarbowych. Celem artykułu jest wskazanie niedostatecznej regulacji w przygotowywanym akcie prawnym dotyczącej rozszerzenia możliwości składania przez sprawców deliktów skarbowych, zawiadomienia w tej sprawie. Autor wskazuje tutaj na istotną potrzebę umożliwienia składania samodoniesienia w formie elektronicznej, umożliwiającej sprawcom czynów karnych skarbowych zachowanie terminu wymaganego aby skorzystać z czynnego żalu.