Ochrana kultúrnych pamiatok a pamiatkových rezervácií na Slovensku – krátky historický exkurz a súčasná legislatíva - Mičková, Zuzana (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł krótko przedstawia historyczny rozwój opieki nad zabytkami na terytorium dzisiejszej Słowacji od połowy XIX wieku (status w monarchii Habsburgów, później w Austro-Węgrzech), kolejne zmiany, które nastąpiły po ustanowieniu Czechosłowacji w 1918 r., a później rozwój na tym obszarze do dziś. Artykuł koncentruje się ponadto na aktualnie obowiązujących przepisach, a mianowicie na definicjach podstawowych pojęć związanych z opieką nad zabytkami. Ostatnia część artykułu poświęcona jest Obszarowi Chronionemu Špania Dolina oraz działaniom administracyjnym, które zostały przeprowadzone w związku z ogłoszeniem tego osiedla jako Obszaru Chronionego.