Nielegalna imigracja w Unii Europejskiej a szlak bałkański - Podraza, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Nielegalna imigracja nie jest w Europie zjawiskiem nowym. Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat w mniejszym lub większym stopniu dotyczy również Unii Europejskiej, która dla wielu osób z państw trzecich stanowi punkt docelowy i jest szansą na poprawę fatalnej sytuacji materialnej. Celem artykułu jest omówienie kwestii związanych z nielegalnym przekraczaniem granic zewnętrznych Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem kryzysu migracyjnego i jego skutków. Na uwagę zasługuje również rola Arabskiej Wiosny, która spowodowała, iż Europa musiała zmierzyć się z problemem, z którym w takiej skali nie miała do czynienia od blisko 70 lat. Państwa członkowskie wypracowały konkretne mechanizmy, które sprawdzają się przy stabilnym napływie imigrantów. Z pewnością nie mieliśmy z nim do czynienia w roku 2015, kiedy to zewnętrzne granice Unii Europejskiej nielegalnie przekroczono blisko 2 mln razy. Nielegalnej imigracji nie da się zwalczyć do zera, jednak z punktu widzenia bezpieczeństwa Unii Europejskiej potrzebna jest budowa nowej, efektywnej polityki migracyjnej i zwiększenie wysiłków w celu ochrony zewnętrznych granic. Skutecznym mechanizmem w tym aspekcie mógłby być unijny system powrotów, który wymaga udoskonalenia i dużo większych nakładów finansowych. Jest to możliwe do wykonania. Unia Europejska – jak nigdy wcześniej - potrzebuje obecnie współpracy i spójności, a przede wszystkim pełnego zrozumienia zasady solidarności.