Rzut oka na prawnokarne instrumenty zapobiegania i zwalczania przestępczości o charakterze terrorystycznym w polskim prawie karnym (uwagi poświęcone pamięci Pana Profesora Stanisława Pikulskiego) - Cieślak, Wojciech (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Twórczość naukowa Profesora Stanisława Pikulskiego niewątpliwie ugruntowuje wiele istotnych zagadnień związanych z rozwojem nauk penalnych. Szczególnej atencji wymaga problematyka terroryzmu, a zwłaszcza odniesienie do prawnych środków zapobiegania i zwalczania tego zjawiska. Niniejsze opracowanie ujmuje m.in. zagadnienia związane z zasadnością wprowadzenia do polskiego systemu prawnego definicji przestępstwa o charakterze terrorystycznym i odpowiedniego zaostrzenia kar za przestępstwa tego typu. Podejmowane refleksje przedstawione są na tle rozważań naukowych podjętych przez Profesora Stanisława Pikulskiego w wymienionym zakresie. Niewątpliwie także zaostrzono ustawowy wymiar kary za czyny o charakterze terrorystycznym. Jak się wydaje, wprowadzone w ostatnim czasie przepisy tworzą spójny i, jak się wydaje, szczelny system norm umożliwiających zapobieganie i zwalczanie przestępczości o charakterze terrorystycznym. Trudno jednak jednoznacznie oceniać ich skuteczność, podobnie zresztą jak skuteczność rozwiązań instytucjonalnych, organizacyjnych czy strategicznych, funkcjonujących w naszym kraju. Powodem jest niewielkie, wręcz śladowe występowanie czynów o charakterze terrorystycznym. Nie zwalnia to jednak z obowiązku stałego monitorowania zjawiska oraz elastycznego reagowania (także w wymiarze odpowiedniego kształtowania uregulowań prawnych) na każde niepokojące sygnały.