Zakaz dowodowy co do faktów objętych tajemnicą spowiedzi - Romańczuk-Grącka, Marta (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Wolność religijna jest problematyką wielopłaszczyznową, tak jeżeli chodzi o zakres tego dobra, jak i różnego rodzaju gwarancje prawnej jego ochrony. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie: Czy instytucja zakazu dowodowego zeznań osoby duchownej co do faktów objętych tajemnicą spowiedzi w polskim porządku prawnym w wystarczającym stopniu pełni funkcje formalnej gwarancji wolności religijnej? W tym celu dokonano analizy problemu dualizmu ochrony prawnej tajemnicy spowiedzi. Przedstawiono zakres tej ochrony z perspektywy prawa kanonicznego i prawa polskiego, ze szczególnym uwzględnieniem postępowania karnego. Zarówno na płaszczyźnie podmiotowej, przedmiotowej, jak i systemowej wykazano luki w regulacji zakazu dowodowego tajemnicy spowiedzi i tym samym sformułowano wnioski de lege ferenda. Celowe jest przede wszystkim systemowe ujednolicenie modelu tego zakazu i rozszerzenie go o tajemnicę duszpasterską.