Ochrona małoletniego świadka w postępowaniu karnym - wybrane aspekty - Szczechowicz, Krystyna (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Artykuł prezentuje niezwykle ważną problematykę przesłuchania w charakterze świadka małoletniego niebędącego pokrzywdzonym. Niewątpliwie wprowadzenie w 2003 r. przepisu art. 185a k.p.k. stanowiło krok milowy w zakresie ochrony pokrzywdzonego dziecka jako świadka w postępowaniu karnym. Celem artykułu jest zbadanie zakresu ochrony małoletniego świadka niebędącego pokrzywdzonym w toku postępowania karnego. Autorka przedstawia niektóre osiągnięcia oraz niedociągnięcia regulacji polskich w tym zakresie i na ich tle przedstawia postulaty de lege ferenda.