Glosa aprobująca do postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 27 marca 2014 r. (I KZP 2/14) - Dudziec-Rzeszowska, Wioletta (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Glosa do postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 27 marca 2014 r., wydanego w sprawie o sygnaturze akt I KZP 2/14 przedstawia stanowisko uniezależniające odpowiedzialność z art. 245 kodeksu karnego od wzbudzenia u pokrzywdzonego uzasadnionej obawy, że groźba będzie spełniona. Glosa ma charakter aprobujący. Autorka dochodzi również do przekonania, że wzbudzenie u pokrzywdzonego uzasadnionej obawy nie jest elementem groźby w postaci, do której odsyła art. 115 § 12 k.k., a jedynie skutkiem powodującym karalność na gruncie art. 190 § 1 k.k.