Dostęp do informacji publicznej w praktyce jednostek organizacyjnych prokuratury w świetle orzecznictwa sądów administracyjnych - Adamczyk, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Dostęp do informacji publicznej pomimo wieloletniego już obowiązywania w praktyce nadal budzi wiele emocji i kontrowersji oraz praktycznych problemów związanych z rozpatrywaniem składanych wniosków. Analiza aktywności obywateli w zakresie pytań kierowanych do odpowiednich jednostek Prokuratury daje podstawę do podzielania tych pytań w trzy podstawowe grupy. Pierwsza grupa to pytania dotyczące uzyskania informacji będących w aktach sprawy karnej. Druga grupa pytań dotyczy informacji o zapadłych rozstrzygnięciach w postępowaniu (w tym tych kończących postępowanie karne). Pozostała, trzecia duża grupa pytań, dotyczy informacji związanych z działalnością Prokuratury jako jednostki organizacyjnej oraz działalności poszczególnych prokuratorów. Celem artykułu jest przedstawienie najnowszego dorobku orzeczniczego sądów administracyjnych w zakresie udostępniania informacji publicznej przez Prokuratury z podziałem na trzy wskazane powyżej tematyczne obszary aktywność obywateli, z jednoczesnym wskazaniem dobrych i złych praktyk prokuratur. Analiza orzecznictwa dotyczącego rozpatrywania przez prokuratury wniosków o dostęp do informacji publicznej pokazuje, iż jest to w dalszym ciągu spory problem w praktyce pomimo coraz bardziej ugruntowanych linii orzeczniczych sądów administracyjnych. Niniejsze opracowanie winno przyczynić się sprawniejszego i zgodnego z duchem ustawy rozpatrywania wniosków o odstęp do informacji publicznej.