Zagadnienie obciążenia wierzyciela - ZUS opłatą egzekucyjną w postępowaniu egzekucyjnym umorzonym w trybie art. 824 § 1 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego - Hejbudzki, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Przedmiotem dociekań zawartych w niniejszym opracowaniu stała się analiza zwolnień przedmiotowych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w odniesieniu do ponoszenia opłat egzekucyjnych wynikających z prowadzenia cywilnych postępowań egzekucyjnych zakończonych umorzeniem. Zakres rozważań został ograniczony do sytuacji, w których na wniosek Zakładu Ubezpieczeń Społecznych prowadzone są postępowania komornicze w zakresie prowadzonej przez ten podmiot działalności określonej w ustawie, a ponadto tylko do sytuacji, w której do umorzenia postępowania dochodzi z powodu braku dokonania przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych w ciągu sześciu miesięcy czynności potrzebnej do dalszego prowadzenia postępowania lub braku żądania podjęcia zawieszonego postępowania.Celem badań jest odpowiedź na pytanie, czy komornik sądowy może skutecznie obciążyć Zakład Ubezpieczeń Społecznych opłatą egzekucyjną w związku umorzeniem postępowania egzekucyjnego na podstawie art. 824 § 1 pkt 4 kodeksu postępowania cywilnego. Przeprowadzone badania prowadzą do wniosku, że de lege lata ani art. 114 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w związku z art. 45 ust. 1 ustawy o kosztach komorniczych, ani jakikolwiek inny przepis, nie wprowadzają wystarczającej podstawy prawnej do zwolnienia Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z opłaty egzekucyjnej w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego w opisanej sytuacji.