Udostępnianie dokumentacji medycznej w aspekcie obowiązku podmiotu leczniczego - Kowalska, Agnieszka (Studia Prawnoustrojowe, 2020)
Wśród katalogu praw pacjenta, prawo do dokumentacji medycznej zajmuje istotne miejsce. Jednocześnie w ostatnich latach jest to jedno z praw, które najczęściej jest naruszane. Tak jak w przypadku wszystkich praw pacjenta, tak również tutaj, uprawnieniom pacjenta odpowiadają obowiązki po stronie podmiotów leczniczych. W dużych podmiotach zazwyczaj opracowywane są procedury wewnętrzne dotyczące udostępniania dokumentacji medycznej i odpowiednie formularze mające na celu usprawnienie procesu udostępniania. Niestety nie można przewidzieć wszystkich sytuacji, które napotyka się w praktyce. Skutkuje to wieloma problemami na etapie udostępniania dokumentacji medycznej, a to z kolei powoduje, że prawo pacjenta do dokumentacji medycznej często jest naruszane. Przepisy dotyczące przedmiotowego zagadnienia regularnie są nowelizowane. Dodatkowo zmiany wprowadziło również RODO, za sprawą którego weszła w życie nowelizacja obowiązujących przepisów w zakresie nieodpłatnej pierwszej kopii dokumentacji medycznej. Niestety pomimo wprowadzanych zmian, temat wymaga pogłębionej analizy. Celem opracowania jest wskazanie problemów, z którymi borykają się podmioty lecznicze w związku z realizacją prawa pacjenta do dokumentacji medycznej