Urlop ojcowski w świetle przepisów prawa pracy - Majchrzak, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Urlop ojcowski jest uprawnieniem pracownika-ojca, który wychowuje dziecko. Uprawnienie to nie może być przekazane żadnej innej osobie. Wymiar urlopu wynosi 2 tygodnie i jest niezależny od takich okoliczności jak: staż pracy, rodzaj umowy czy podstawa nawiązania stosunku pracy. Warunkiem jego udzielenia jest złożenie pisemnego wniosku, nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. Pracodawca jest zobowiązany uwzględnić wniosek pracownika. Urlop ojcowski przysługuje do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia albo 24 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia orzekającego przysposobienie dziecka, lecz nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 7 lat lub 10 lat w przypadku odroczenia obowiązku szkolnego. W okresie urlopu ojcowskiego pracownikowi przysługuje zasiłek macierzyński. Pracownik-ojciec w okresie urlopu ojcowskiego korzysta z wielu uprawnień pracowniczych związanych ze szczególną ochroną trwałości stosunku pracy.