Glosa do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 11 stycznia 2018 r., sygn. akt II OSK 1103/17: Gloss to the decision of the Supreme Court’s of 11 January 2018 (II OSK 1103/17) - Zwolak, Sławomir Łukasz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 11 stycznia 2018 r., o sygn. II OSK 1103/17, stwierdził, że decyzja nakazująca rozbiórkę części obiektu budowlanego nie może zostać uznana za niewykonalną z powodu, że jej wykonanie wywoła niekorzystne skutki ekonomiczne dla strony lub spowoduje trudności w wykorzystaniu urządzeń technicznych. Wydanie nakazu rozbiórki części obiektu budowlanego, pozwala na precyzyjne oznaczenie zakresu obowiązku rozbiórki i dopasowania go w adekwatny sposób do przedmiotu samowoli budowlanej, z pozostawieniem części obiektu wybudowanego zgodnie z prawem.