Wsparcie warsztatu pracy producenta rolnego, zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014–2020 - Kazimierczuk, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł koncentruje się na analizie rozwiązań normatywnych zawartych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020 odnośnie instrumentu pomocy o nazwie „Wsparcie inwestycji w środki zapobiegawcze, których celem jest ograniczenie skutków prawdopodobnych klęsk żywiołowych, niekorzystnych zjawisk klimatycznych i katastrof”. Celem artykułu jest próba odpowiedzi na pytanie czy i w jakim stopniu wymieniona forma wsparcia zapewnia trwałość gospodarowania producenta rolnego. Analizowane działanie PROW 2014-2020 realizowane jest w ramach dwóch operacji, tj. ograniczania możliwości rozszerzania się afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz ochrony produkcji rolnej przed skutkami niekorzystnych zjawisk pogodowych. Stworzenie w tych przypadkach sprzyjających warunków finansowych oraz wprowadzenie jasnych regulacji prawnych, przyczynia się do wzrostu zainteresowania rolników przyjmowaniem określonych postaw wobec aktywnego zarządzania ryzykiem działalności rolniczej, a tym samym do zwiększenia ich odporności na pojawiające się sytuacje kryzysowe. Narzędzie to wpływa w znaczący sposób na ochronę warsztatu producentów rolnych. Na podstawie analizy materiału badawczego przedstawione zostały wnioski końcowe wskazujące na ewentualne zalecenia, które należy wdrożyć projektując założenia przyszłej perspektywy finansowej Unii Europejskiej na lata 2021-2027.