Wybrane zagadnienia statusu podatnika jako podmiotu indywidualnego właściwego czynu zabronionego z art. 54 Kodeksu karnego skarbowego - Frąckowiak, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest określenie granic desygnatu „podatnik” jako podmiotu czynu zabronionego z art. 54 k.k.s., a w konsekwencji wyznaczenia zakresu odpowiedzialności karnej przez pryzmat tego ustawowego znamienia. Na gruncie prawa karnego skarbowego, podatnikiem jest jedynie ten, czyj obowiązek podatkowy ma swe źródło w przepisach ustawy podatkowej, określających zobowiązany podmiot oraz przedmiot i stawkę opodatkowania. W praktyce orzeczniczej jak i doktrynie prawa karnego skarbowego ujawniły się dwa poglądy odnośnie zagadnienia powiązania podmiotu z przedmiotem opodatkowania czy za podatnika można uznać sprawcę prowadzącego nielegalną działalność gospodarczą. Autor dochodzi do wniosku, że ograniczenie odpowiedzialności karnej z art. 54 k.k.s. jedynie do działalności legalnej, kreuje nieakceptowalną sytuację lepszego traktowania osób, które dokonywały czynności wobec uzyskanych nielegalnie wyrobów, od tych, które je wykonywały wobec wyrobów, które takich cech „nielegalności” nie posiadają. Tym samym na gruncie prawa karnego skarbowego okoliczność posiadania statusu podatnika w rozumieniu prawa podatkowego powinna rodzić odpowiednią odpowiedzialność karną m.in. za czyn zabroniony z art. 54 k.k.s..