Zmiany w Kodeksie postępowania karnego na podstawie „ustaw covidowych” - Kluza, Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł porusza problematykę związaną z dwoma nowelizacjami kodeksu postępowania karnego na podstawie ustaw mających na celu przeciwdziałanie skutkom epidemii koronawirusa. W ramach tych nowelizacji dokonano w kodeksie kilku istotnych zmian, którym poświęcić należy więcej uwagi. Dotyczy to szczególnie zdalnego posiedzenia aresztowego oraz rozprawy głównej. Pod adresem tych zmian kierowano liczne wątpliwości, jednak nie wszystkie z nich mogą zostać podzielone jako zasadne. Celem artykułu jest omówienie wprowadzonych zmian i ich konsekwencji na kształt procesu karnego. W konsekwencji tych rozważań należy opowiedzieć się, że wprowadzone zmiany co do zasady zasługują na aprobatę i zmierzają w kierunku usprawnienia procesu karnego, lecz ustawodawca nie ustrzegł się od popełnienia błędów, szczególnie co do zbędności niektórych z wprowadzonych instytucji.